2018 års prisutdelning

"De unga har alltid varit medvetna, har alltid ställt upp."

Den amerikanska författaren Jacqueline Woodson belönades med Astrid Lindgren Memorial Award 2018. Här berättar hon om hur hon tog emot den stora nyheten och varför hennes hjärta bultar extra för samhällets unga medborgare.

Hur tog du emot beskedet att du fick priset?

– Min dag var overklig. Och fantastisk. Flera gånger var jag tvungen att stanna upp och säga "Vänta! Jag har fått ALMA!" Strax efter telefonsamtalet från juryn, behövde jag kliva in i mammarollen och förbereda min 10-årings lunchlåda, få ut 16-åringen genom dörren och samtidigt få i mig lite kaffe! Samtidigt som telefonen, som vi sällan svarar i, ringde oavbrutet och jag svarade på frågor från journalister. Jag hann inte fullt ut absorbera det enorma ögonblicket. Och jag tycker att det är ganska typiskt för livet - bra saker och dåliga saker händer och du hanterar dem men du måste ändå fortsätta med din vardag. Jag är så glad att det som plötslig hände var en "bra sak".

Du har fått flera litteraturpriser i USA. Vad betyder det för dig att få Astrid Lindgren Memorial Award?

– Det betyder att världen har sett och uppmärksammat. Och med tanke på vårt lands tillstånd just nu, gör det gör mig väldigt hoppfull. Det betyder också att böckerna kanske kan hamna i händerna på så många fler unga människor som kommer att kunna reflektera över vad som händer i det här landet och koppla det till sina egna liv. Det känns som början på en mycket större konversation och det är väldigt spännande för mig.

I flera av dina böcker har du skapat oförglömliga och starka porträtt av unga människor. Varför väljer du att skriva om dem?

– Jag älskar unga människor. De är fantastiska. Det kommer att bli unga som förändrar världen idag på samma sätt som de har gjort tidigare - från motståndsgruppen Vita rosen till de unga i medborgarrättsrörelsen till nutidens marscher mot skärpta vapenlagar här i USA. De unga har alltid varit eftertänksamma och medvetna, har alltid ställt upp.

Om du måste rekommendera en av dina böcker till någon som inte känner till dig ännu, vilken skulle det vara?

– Då säger jag Each Kindness för de yngre och If You Come Softly för de äldre. Och så klart, Brown Girl Dreaming som är en biografi. Det blev tre böcker så jag fuskar. :-)

Många barn och unga gillar att skriva och rita berättelser. Vad har du för råd till unga författare?

– Fortsätt! Alla bär vi på historier och vi har rätt att berätta dem. Våra historier är viktiga. Våra målningar är viktiga. Om vi inte berättar, vem ska då göra det? Kom bara ihåg: att skriva och rita är som med muskler. Du måste göra det varje dag för att hålla dig stark och bli starkare.