Portrait of Laurie Halse Anderson Foto: Susanne Kronholm

En mörkt glimmande realism

Laurie Halse Anderson är en av USA:s främsta författare av ungdomsböcker. Hennes litterära genombrott kom 1999 med romanen Speak, som översatts till flera språk och filmatiserats. I sina uttrycksrika ungdomsromaner ger hon röst åt den unga människan med en ibland brutal ärlighet. Längtan efter kärlek och tillhörighet är en återkommande tematik hos Laurie Halse Anderson.

Snabba fakta

Namn Laurie Halse Anderson
Född 1961
Land USA
Yrke Författare
Belönad år 2023
Bokminne från barndomen Lilla huset på prärien av Laura Ingalls Wilder

Juryns motivering

"I sina täta ungdomsromaner ger Laurie Halse Anderson röst åt sökandet efter mening, identitet och sanning, både i samtiden och i historien. Det är en mörkt glimmande realism som levandegör betydelsen av tiden och minnet för den unga människans liv. Smärta och ångest, längtan och kärlek, klass och kön utforskas med stilistisk skärpa och saklig humor. Med varsam intensitet manar Laurie Halse Anderson fram tillstånd, stämningar och känslor och väjer aldrig för det allra svåraste."

Boktips från juryn

Laurie Halse Anderson, Speak

Speak (Farrar, Straus and Giroux, 1999)
"En initierad och skickligt skriven skildring av hur den våldtagna stigmatiseras genom fysisk och psykisk mobbning."

Laurie Halse Anderson, Wintergirls

Wintergirls (Viking, 2009)
"En skakande och utförligt dokumenterande skildring av två flickors livshotande ätstörningar med kaloriräkning och självskadebeteende."

Laurie Halse Anderson, The Impossible Knife of Memory

The Impossible Knife of Memory (Viking, 2014)
"Hayleys pappa är krigsveteran, lider av posttraumatiskt stressyndrom och missbrukar alkohol. Hayley – som blir den vuxna i familjen – lever i ständig oro för pappan och döljer sin svåra situation för skola och myndigheter."

Laurie Halse Anderson, The Seeds of America Trilogy

Seeds of America (Atheneum, 2008-2016)
"Trilogin Seeds of America är en imponerande tids- och samhällskildring som visar Andersons glödande intresse för amerikansk historia och hur de enskilda människornas öden formas."

Laurie Halse Anderson, Shout

Shout (Viking, 2019)
"En självbiografisk berättelse i poetisk form där Laurie Halse Anderson skildrar sin uppväxt och vägen till böcker, läsning och språk."

Det enda som hjälpte mig att andas var att öppna en bok

- Laurie Halse Anderson ur Shout

Laurie Halse Anderson i samtal med Johanna Lundin. Inspelat på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, torsdagen den 4 maj.