Laurie Halse Anderson till Bokmässan
Den 28 september–1 oktober arrangeras Bokmässan i Göteborg. Vi finns som vanligt på plats och med oss har vi inte mindre än tre pristagare!
Den 28 september–1 oktober arrangeras Bokmässan i Göteborg. Vi finns som vanligt på plats och med oss har vi inte mindre än tre pristagare!
Årets mottagare av Astrid Lindgren Memorial Award, Laurie Halse Anderson, kommer till Bokmässan i Göteborg. Fredagen den 29 september intervjuas hon på scen av poeten Athena Farrokhzad. På plats på mässan finns även två tidigare pristagare i form av den belgiska författaren Bart Moeyaert (2019) och Renad Qubbaj, generaldirektör för den palestinska läsfrämjandeorganisationen Tamerinstitutet (2009).
I vår monter (Plats: C02:39), som vi delar med Kulturrådet, kommer vi även få besök av en rad intressanta personer, bland andra David Sundin, Bland drakar och dragqueens, Sarah Sheppard, Markus Granseth och Tina Mackic. Se hela monterprogrammet på Kulturrådets hemsida.
Lyssna till årets ALMA-pristagare Laurie Halse Anderson hålla ett brandtal för läsning! En del av programmet för öppnandet av Bokmässans nya barnområde som pågår mellan kl. 10 -11. Andra medverkande är bokmässans Frida Edman och Prins Carl Philip.
Den palestinska organisationen Tamerinstitutet, lett av Renad Qubbaj, mottog ALMA-priset 2009 för att den under svåra förhållanden erkänner "ordets makt och bokens, berättelsens och fantasins kraft som viktiga nycklar till livsmod, självkänsla och tolerans." Sara Johansson, aktuell med Förenligt med liv – berättelser om krisstöd, är beteendevetare och tidigare rådgivare vid Röda Korset, med erfarenhet av krisarbete. Programledare: Dona Hariri, jurist och föreläsare.
Poesi på tre språk med isländske kultförfattaren Sjón, aktuell med diktsamlingen Nattarbete; Sara Hallström som i våras utkom med sin sjätte bok, Tvätta och bli tvättad; ALMA-pristagaren Bart Moeyaert, som är en av Belgiens mest älskade poeter och Gunnar Harding, som i våras utkom med såväl Hardings café som Minnen från glömskan, och som hotat att detta är hans sista läsning i Rum för poesi.
Möt årets ALMA-pristagare Laurie Halse Andersson i ett samtal med ALMA-juryns ordförande Boel Westin om vad som präglat hennes författarskap.
ALMA-pristagaren Laurie Halse Anderson är mest känd för sina romaner men har i sin poesi tagit tillvara på sina läsares smärtsamma erfarenheter; danska Solvej Balle balanserar i sin Kvartetten mellan poesi och prosa; 20-åriga Rebecca Sand debuterar i år med diktsamlingen En ensam cowgirl och Aase Berg är i höst aktuell med sin fjortonde bok, Aases död, där hon återvänder till poesin. Nu läser de alla fyra under samma timme i Rum för poesi.
IBBY Sverige driver tillsammans med en rad andra organisationer insamlingskampanjen – Ett bibliotek i en resväska – för återuppbyggnad av barnbiblioteken i Ukraina. Genom detta samtal vill vi rikta uppmärksamhet mot unga människors behov av berättelser i tider av kris och krig. Tamerinstitutet tilldelades ALMA-priset år 2009. I juryns motivering står bl.a. "I Astrid Lindgrens anda ser Tamerinstitutet ordets makt och bokens, berättelsens och fantasins kraft som viktiga nycklar till livsmod, självkänsla och tolerans."
Inledning och presentation: Margaretha Ullström, ordförande IBBY Sverige. Medverkar gör Renad Qubbaj, Generaldirektör, Tamer Institut for Community Education och Ingrid Källström, IBBY Executive Committee.
Den turkiska författaren Aslı Erdoğan låter ofta städer ta en tydlig plats i sina romaner. Genève, Rio eller som i hennes senaste bok Requiem över en förlorad stad, Istanbul. Bart Moeyaert, som tilldelades ALMA-priset 2019, förlägger handlingen i sin första roman för vuxna, Graz, till den österrikiska staden med samma namn. Lydia Sandgren fick ett stort genombrott med sin debutroman Samlade verk, en storslagen Göteborgsskildring som 2020 belönades med Augustpriset. Använder författarna staden som identitetsmarkör, som en egen karaktär eller enbart som en plats för handlingen att fortlöpa på? Programledare: Jenny Aschenbrenner, kulturjournalist
Den konstnärliga friheten står ständigt inför utmaningar, och rätten att skriva fritt är inte självklar. Årets ALMA-pristagare Laurie Halse Anderson har erfarenhet av att få flera av sina ungdomsböcker bannlysta i USA. Möt henne i ett samtal med Svenska PEN:s ordförande Kerstin Almegård och Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin, som har med sig erfarenheten från det internationella toppmötet World Summit on Arts and Culture som Kulturrådet stod värd för i maj 2023. Där samlades över 400 delegater från 85 länder och diskuterade konstnärlig frihet i ett globalt perspektiv.
Tamer Institute arbetar med läsfrämjande bland palestinska barn i Gaza och på Västbanken. Organisationen grundades under den första intifadan 1989, och sedan dess har behovet av deras verksamhet aldrig sinat. 2009 mottog de ALMA-priset för sitt arbete. Möt Renad Qubbaj från Tamer i samtal med barnläkaren och ALMA-juryledamoten Henry Ascher om behovet av böcker i läkandet efter traumatiska upplevelser.
I sina ungdomsböcker ger Laurie Halse Anderson röst åt den unga människan med en ibland brutal ärlighet. Flera av Andersons romaner förekommer på listor över så kallade "banned books", böcker som i vissa av USA:s stater eller distrikt förbjudits i skolor och inte köps in av bibliotek på grund av ämnet eller handlingen. Varför är det viktigt att unga får ta del av böcker som skildrar smärta, ångest och sexuella övergrepp? Och hur skriver man om svåra ämnen utan att det blir för tungt? Hör årets mottagare av Astrid Lindgren Memorial Award i ett samtal om sitt liv, skrivande och censur. Samtalet leds av poeten Athena Farrokhzad.
2019 års ALMA-pristagare Bart Moeyaert är aktuell med en ny barnroman – Morris. Morris bor med sin farmor vid foten av ett berg. När hunden Houdini rymmer, måste Morris bestiga berget för att hämta hem honom. Men däruppe i snön möter Morris istället en annan pojke. Med sitt förtätade språk finns ett släktskap mellan Bart Moeyaert och en av våra mest älskade ungdomsboksförfattare, Per Nilsson. En tisdag i paradiset skildrar livet i en svensk småstad ur flera perspektiv under en och samma dag. En dag som lämnar alla lite förändrade. Programledare: Boel Westin, juryordförande för Astrid Lindgren Memorial Award och professor i litteraturvetenskap.
NärJimmy Alm 2021 inledde sitt projekt Kommunpoesi i västgötska Tranemo, väckte det debatt. Bland annat utbrast Aftonbladets krönikör Lena Mellin: "Om kommuninvånarna fick rösta om hur 900 000 kronor skulle användas är jag ganska säker på att en lyrikfabrikant skulle hamna ganska långt ner på listan. Kanske till och med sist." I Belgien finns däremot en lång tradition av så kallade stadspoeter. Bart Moeyaert, som tilldelades ALMA-priset 2019, var i två år Antwerpens stadspoet och gjorde ett påtagligt avtryck i staden. Vilken roll fyller en stadspoet? Har Tranemo blivit en mer poetisk kommun att leva i? Programledare: Jenny Tunedal, poet och litteraturkritiker.
För fullständigt program, se Bokmässans hemsida.