Författaren Meg Rosoff

Meg Rosoff

Meg Rosoff är en amerikansk författare bosatt i London. Hon debuterade 2004 med den dystopiska ungdomsromanen How I Live Now (Så har jag det nu) som blev en omedelbar succé och har sedan dess skrivit flera böcker om ungdomar i gränslandet mellan barndom och vuxenliv, ett par bilderböcker och vuxenromaner.

Snabba fakta

Namn Meg Rosoff
Född 1956
Land Storbritannien
Yrke Författare
Belönad år 2016

Juryns motivering

"Meg Rosoffs ungdomsböcker talar till både känsla och intellekt. På en gnistrande prosa skriver hon om människans sökande efter mening och identitet i en besynnerlig och bisarr värld. Hon lämnar aldrig läsaren oberörd. Ingen bok är den andra lik i detta modiga och humoristiska författarskap."

Meg Rosoff skriver om ungdomar i gränslandet mellan barndom och vuxenliv som utsätts för svåra prövningar i sina försök att finna sig själva, ibland på eller över gränsen till det outhärdliga. Huvudpersonerna kämpar med sin egen identitet och sexualitet och hamnar ofrivilligt i kaotiska situationer. I likhet med Astrid Lindgren är Rosoffs empati för och lojalitet med unga fullständig. Vuxenvärlden, om den finns, är perifer. Språket är konkret och levande, vare sig det handlar om landskap, klädsel eller matvaror i ett skafferi. Hon kryddar svärta med humor och resultatet blir stilistiska mästerverk.

I What I Was (2007, Den jag var), ställs frågor om kropp, identitet, genus, förälskelsens förvillelser och unga människors lust och sexualitet på sin spets i berättarens försök att finna sig själv och inte gå den väg den vuxna omgivningen stakat ut. Ibland, som i Just in Case (2006, Justin Case) glider verklighet och fantasier in i varandra och vad som händer på riktigt kan man inte så noga veta. Riktigt skruvat blir det i There is no Dog (2011, I begynnelsen var Bob) där en hormonstinn yngling utsetts till världens skapare.

Meg Rosoff har tilldelats flera priser, bl a Guardian Children’s Fiction Prize, Carnegie Medal och Deutsche Jugendliteraturpreis. Hennes böcker har översatts till ett tjugotal språk och hon valdes in i The Royal Society of Literature 2014.

Althoug I'm 59 years old I am still an adolescent in my heart. And I think we all are.

Meg Rosoff, 2016

Lyssna på telefonsamtalet till Meg Rosoff

Juryns ordförande Boel Westin ringer upp Meg Rosoff den 5 april, 2016 för att informera om att hon är årets mottagare av Astrid Lindgren Memorial Award.

Meg Rosoffs tal vid prisutdelningen

 

Your writing voice is the deepest possible reflection of who you are. The job of your voice is not to seduce or flatter or make well-shaped sentences. In your voice, your readers should be able to hear the contents of your mind, your heart, your soul.