ALMA laureate Eva Lindström at work. Sitting at her desk in a light room. Foto: Susanne Kronholm

Sällsamma berättarvärldar

Eva Lindström är en svensk bilderbokskonstnär. Hon har gett ut runt 35 egna bilderböcker samt illustrerat en lång rad böcker i samarbete med olika författare. Hennes berättelser berör både stora livsfrågor och vardagliga händelser, klurig humor samsas med det absurt mystiska.

Snabba fakta

Namn Eva Lindström
Född 1952
Land Sverige
Yrke Bilderbokskonstnär
Belönad år 2022

Juryns motivering

"Eva Lindströms gåtfulla bildvärld är i ständig förvandling. Träd flyttar utomlands, hundar antar enorma proportioner och föremål försvinner för att plötsligt återkomma. Med snabb penselföring och förtätad kolorit skapar Eva Lindström en mångtydig dialog i text och bild. Gränsen är flytande mellan barn, vuxna och djur. Med djupt allvar och vild humor brottas de med de eviga frågorna: Vilka är vi? Vart är vi på väg? Vem har tagit våra mössor?"

Boktips från juryn

Bokomslaget till Bron

Bron (Alfabeta, 2020)
Boel Westin: "Laddat drama om en gris, två vargar och sökandet efter en bro - som kanske inte finns."

Färgglatt bokomslag med en hund och mat på

Limpan är sugen (Alfabeta 1997, En bok för alla, 2017)
Elina Druker: "En berättelse som skildrar den spirande vänskapen mellan en kvinna och en hund. Greppet i denna ordlösa bok är snabbt och karikerat, komiken absurd och förlösande."

Bokomslag till I skogen

I skogen (Alfabeta, 2008)
Per Gustavsson: "Många av Evas böcker är så öppna för tolkningar. Varje gång jag läser I skogen får den en ny betydelse beroende på var jag själv befinner mig i livet. "

Det är viktigt att alla, inte bara vuxna, har tillgång till världar de kanske aldrig skulle möta på något annat vis, till tankar som gör att livet känns större, som sätter i gång den egna fantasin.

Eva Lindström

Eva Lindström i samtal med Yukiko Duke. Inspelat på Södra Teatern i Stockholm, tisdagen den 24 maj 2022.